Intervjutips


Att gå på en intervju kan ofta kännas nervöst och pirrigt. Genom att vara förberedd ökar chansen att lättare kunna slappna av och känna dig bekväm i situationen.

 

Kom i tid!

Regel Nr 1! Du vinner alltid på att komma i tid till din intervju. Genom att vara på plats 5–10 minuter innan din bokade tid ger inte bara rekryteraren ett gott intryck av dig utan du själv får en lugn och behaglig start på mötet. Att komma med andan i halsen är sällan bra och kan kanske göra dig ännu mer nervös. Ett tips är att kolla upp adress och parkeringsmöjligheter i förväg.

 

Om något händer på vägen

Om du ändå skulle ha en befogad anledning till att komma försent till din intervju, se till att ringa och förvarna rekryteraren. Även om det så bara är några få minuter. Då visar du att mötet är viktigt för dig och att du har respekt för rekryterarens tid.

 

Håll koll på vem ska du träffa

Om du vill ge ett proffsigt intryck bör du alltid veta namnet på den person du ska träffa. Det visar att du är förberedd och har koll på läget.

 

Ditt första intryck

Vi alla vet ju att man bara har en chans att göra ett första intryck! Några tips är att alltid hälsa på rekryteraren med ett fast handslag och titta personen i ögonen. Det kan också vara klokt att tänka igenom din klädsel inför intervjun. Läs på om företaget du ska träffa. Inte sällan inleds en intervju med frågan ”Vad känner du till om vårt företag?” Då brukar det kännas skönt att vara förberedd.

 

Förbered dig för frågor

Ju mer du förbereder dig inför en intervju desto säkrare och tryggare känner du dig. Vissa frågor är mer vanliga på en intervju än andra. Ett tips är att kunna ge exempel och utveckla dina svar. Vi och många andra företag jobbar med en kompetensbaserad intervjumetodik där vi ställer frågor som ”Hur märker jag det?”, ”På vilket sätt?” eller ”Ge mig ett exempel!” Ibland kanske du behöver fundera på en fråga, ta dig den tiden och var inte rädd för tystnaden som kan uppstå. Det är såklart bra att lyfta fram det du är bra på under intervjun, men var inte heller rädd för att berätta om vad du kan utveckla och bli bättre på. Det visar på din självinsikt.